CINEMATEKET

LIGHTING STUDY

The Danish Film Institute that runs the popular Cinemateket in Copenhagen commissioned EllisEllis to redo the lighting in public areas of the theater. Clients needs included significant more and better light, more inspiring and comfortable, energy optimized and minimal maintenance. From first meeting to finished installation had to be done in less than 5 weeks. EllisEllis took pride in doing the consulting, lighting design and installation of the full project. It was a succes finished before time within 4 weeks with a absolutely astonishing finish.

Pernille Schütz Cinematek chief says;
”The new lighting in Cinemateket is very succesful. Our collaboration with EllisEllis proceeded efficiently and all agreements with the company have been respected.
The effect of the lighting on the theater core is very beautiful, the café has been framed in well with the decorative lights from the ceiling and the merchandise in the shop are illuminated in a really good way now. The entire audience area appear more welcoming than before and looking from the street it's much better at all times a day."

Products used : The Topper , The Stogie , Bull , Coveline

 
AFTER Wall wash with flood lights from tracks mounted in the ceiling. Effective for dramatic light and to make depth in the room seen from outside.

AFTER

Wall wash with flood lights from tracks mounted in the ceiling. Effective for dramatic light and to make depth in the room seen from outside.

 
AFTER Flood lighting fixtures are placed with perfect distance in between each other  for lighting the whole wall.  

AFTER

Flood lighting fixtures are placed with perfect distance in between each other  for lighting the whole wall.

 

BEFORE Big dark facade in zinc coated metal, black ceiling and dark wooden floors absorb all the artificial light from small ineffective LED downlights.

BEFORE

Big dark facade in zinc coated metal, black ceiling and dark wooden floors absorb all the artificial light from small ineffective LED downlights.

 
BEFORE Only a small bit of natural light gets to the wall from the big windows towards the streets but still appear dark.

BEFORE

Only a small bit of natural light gets to the wall from the big windows towards the streets but still appear dark.

 
AFTER Focus projected track fixtures with high lumen output and high CRI was used to incase the merchandise in light from the 5m high ceilings. Kelvin was mixed from 2700K, 3000K and 4000K. Fixtures matching design with the Flood fixtures for synergy. In parts of the shop area we used honeycomb filters to reduce glare effect. Indirect LED light under the counter for way finding and ambient effect.

AFTER

Focus projected track fixtures with high lumen output and high CRI was used to incase the merchandise in light from the 5m high ceilings. Kelvin was mixed from 2700K, 3000K and 4000K. Fixtures matching design with the Flood fixtures for synergy. In parts of the shop area we used honeycomb filters to reduce glare effect. Indirect LED light under the counter for way finding and ambient effect.

 
BEFORE Small ineffective retrofit LED downlights used for light. Problem with fixtures was the low lumen output and the reflector keeping all the light in the ceiling near the fixture. 80% of the light was lost before it hit the merchandise. 

BEFORE

Small ineffective retrofit LED downlights used for light. Problem with fixtures was the low lumen output and the reflector keeping all the light in the ceiling near the fixture. 80% of the light was lost before it hit the merchandise. 

 
AFTER To incase the cafe to make it more cozy and welcoming, we made a cloud of decorative 2200K led filament lamps hanging in different hights from the ceiling. A few additional downlights was added to have more light on the floor. In the windows we hung cylinder pendants with focued downward light to work on laptops and enjoying coffee and lunch. Overall the new light makes the cafe more inspiring and attracts more people from the street.

AFTER

To incase the cafe to make it more cozy and welcoming, we made a cloud of decorative 2200K led filament lamps hanging in different hights from the ceiling. A few additional downlights was added to have more light on the floor. In the windows we hung cylinder pendants with focued downward light to work on laptops and enjoying coffee and lunch. Overall the new light makes the cafe more inspiring and attracts more people from the street.

BEFORE Poor track spots adjusted in all directions with maximum glare effect and minimum light in the right areas. The Retrofit led bulb used is very ineffective and reduces light levels in the room and  floor.

BEFORE

Poor track spots adjusted in all directions with maximum glare effect and minimum light in the right areas. The Retrofit led bulb used is very ineffective and reduces light levels in the room and  floor.

When light is architecture

EllisEllis works from our motto “When light is architecture” where light is an integral part of the architecture.

Would you like to work with EllisEllis on your next lighting project please feel free to contact us. info@ellisellis.com , +45 35363722

NN07 CONCEPT STORE TÄBY SWEDEN

In the luxurious department store in Täby near Stockholm the fashion brand NN07 opened a new concept store with the most fascinating details for a retail experience. Natural materials mixed with solid machined metal is some of the details you will meet upon a visit in this shop. Big green natural plants is also greeting you welcome which is a nice touch for a relaxed atmosphere. EllisEllis is proud to be the the lighting designers and supplier for one of the most beautiful retail experiences to date.

Lighting Design : EllisEllis

Products: BULL

 
 
 
 
 
 
 
 

NN07 HEADQUARTERS

In one of the oldest areas of Copenhagen called Holmen the military had a large closed off area for many years which has completely changed since it was opened to the public. Today the area is vibrant and full of interesting mixed public and private initiatives such as the architect school, design school and danish fashion brands. Mastehusene is the famous red wooden buildings occupied by creative companies and one of our clients NN07 just moved into 1000 sqm with their beautiful simple yet detailed quality clothing.

SOLUTION

With respect for the hundreds of years old buildings EllisEllis did a lighting design that was as anonymous as possible with the newest technology and most functional layout without making too much noise in such a beautiful setting. Using track projector spots with different beam angles and kelvin degrees we achieved the perfect result dividing areas into zones such as open office, showroom, sales areas and employee areas ranging from 2700K to 4000K and 23dg-52dg beams. All tracks and projector spots are elevated above the old wooden beams that carry the whole structure of the building to make them almost invisible in the interior and architecture. A perfect result.

Lighting design : EllisEllis

Products :  BULL , BULL LAY

EllisEllis NN07 3.jpg

DTU 303 AUDITORIA

DTU303 is one of the main auditoria buildings on the Lyngby campus area of the Danish Technical University. The building houses several Auditorias of different usage and interiors. All the auditorias are accessed from a main foyer stretching 60 meters long and 25 meters wide. The foyer is one large open room divided into zones that melts together. The zones are used for working, lounging, pathways etc. The zones are not directly visible to the eye but one significant and important detail is the lighting of each zone. As for the lighting the architect and lighting designer of the project wanted to have an overall simple and minimalistic design for the main light system with very high demands for the controlling of every environment of the zones. For this reason the innovative magnetic track system ONLINE was largely chosen for its minimalistic design and flexibility. Each track of 25 meters long seems like one continuous line to the eye but is actually divided into 3 zones. Using 6 different types of fixtures, it gives the overall system a unique flexibility to light the zones in a unique way controlled by DALI. Each fixture has its own job spanding from focused light to general diffused and wall washers. To make the foyer even more flexible the system is plug and play which allows you to take one fixture from one track and put it into any another track and it immediately connects to the DALI on the track and follows that program. Because of the high ceilings the fixtures needed to be very efficient and powerful to comply with the minimum requirements put forward from the lighting designer. Each fixture have an output of minimum 1300Lumen which made it 3-4 times for efficient than any competitor. The hole foyer consists of 9 times 25 meter long tracks and more than 200 fixtures in total.

Product : Online

Lighting designer : Lightscapes

Architect : Rørbæk & Møller Arkitekter

Photos ©Lightscapes, fotograf Christina Hauschildt.

 

DTU 303 .jpg
 
DTU 303 2.jpg
 
DTU 303 1.jpg
 
DTU_303A_Gallery_01.jpg
 
DTU 303.jpg

SUBSTANCE CENTER COPENHAGEN

A newly renovated yellow brick stone building in the popular area of Copenhagen was transformed into a modern substance abuse center. Colorful floors divides into sections with locked doors in between to control the traffic. The lighting is a powerful tool in shaping behavior when intoxicated and therefor the lighting design was a important part of the project. General light mixed with focused ambient and soft relaxing light placed exactly where needed putting all needs and demands in perspective of such usage. A uniq solution and a great project.

Architect : PLH

Lighting Design : PLH, EllisEllis, Lyngkilde

 
 
 

OTICON

Oticon the famous danish producer of hearing aid products added a new building to their headquarters outside Copenhagen. To the open and modern architecture the interior need a special care for furniture and workstations. Some select EllisEllis products was used to light these many areas throughout the building. Lounge areas. workstations etc.

Architects : H+ Architects.

 

LEGENDS

Legends is a danish fashion brand with a wide selection of categories, shoes, clothes, caps, jackets, etc. They have now opened their own lifestyle shop selling own brand and accessories. The shop is located in the center of Copenhagen inside one of the old buildings from the beginning of modern living. A small and delicate interior with green plants, oak wood, brown leather, dimmed colors and mirror effects. EllisEllis delivered a simple affordable LED solution with a black contrasting track system which fits the interior beautifully.

Lighting design : EllisEllis

 

NOVO NORDISK DIABETES RESEARCH HOUSE

In collaboration with danish architect Anna Hallgren, EllisEllis has delivered a beautiful long lasting lighting solution for many areas of the new Novo Nordisk Diabetes Research House such as the cantina, meeting rooms, touch downs, and quiet zones. Mandatory for the lighting fixtures was all of them had to be LED 3000K with highest possible CRI and most efficient output. The pendant ARVA range was chosen for it's simple high-tech design and top quality efficient LEDs. Working with various sizes ø140mm, ø270mm and ø440mm and various versions with opal acrylic glass and the new optic lens technology. Besides ARVA we also used the SPYKE adjustable downlight and OLED fixture OVISO. This new research house really got a special lighting.

Architect : Anna Hallgren

Products: ARVA, SPYKE, OVISO

More pictures will follow

VILLA VIC

A complete renovation took place in one of the most famous townhouses in Denmark north of Copenhagen. Classic exterior and eclectic interior. A modern lighting design using luminaries with the highest color rendering index and specific optics for best lighting. Minimal glare effect for a comfortable lighting all in a succesful close dialog and collaboration with the owners. 

Lighting design : EllisEllis

More pictures will follow

NOVO NORDISK NN1/NN2

In collaboration with Henning Larsen Architects and Vibeke Brinck Office, EllisEllis was a supplier of special lighting for the prestigious new executive headquarters for the danish pharmaceutical company Novo Nordisk. Even a special execution of the price winning floor lamp Sampei was made with unique LED lighting placed throughout both new buildings NN1 and NN2 in Bagsværd. Grontmij who did the lighting design for the buildings won the danish lighting award for this project, all light included.

Architects: Henning Larsen Architects for main architecture, Vibeke Brinck for interior design and Grontmij for lighting design.

More pictures will come

AALBORG HOSPITAL PSYCHIATRIC SECTION

In connection with a large investment in the hospital sector throughout Denmark in 2015/2016 for new super hospitals some of the focus was awarded towards the psychiatric sections of the older hospitals where for many years lighting has not been much of importance. In collaboration with lighting designer and architects most of these sections of the public infrastructure got an overhaul including new and interesting concepts for lighting treatment such as adaptive and circadian lighting. EllisEllis supplied a variety of innovative fixtures for general and therapeutic lighting controllable by Dali with RGB and Tunable white LED in accordance to exact specifications from the lighting designer.

Lighting designer : Lightscapes

Pictures will be uploaded.

8 TALLET

One of the most talked about projects in Denmark by BIG architects is the "8Tallet" housing project shaped by the number and made in such a way that all apartment units have a nice view including green areas on the roof and much more...

One of the floors of the building houses a developer company who wanted some additional lighting to stand out of the "not so sexy" general lighting fixtures.

EllisEllis made a lighting design with dedicated downlights, track lights and decorational lamps throughout the office space to light certain areas with art, meeting room and more.

Lighting Design : EllisEllis

Pictures will follow soon